hu
 • en
 • +36 28 512 490

  2020. november 30., hétfő 07:52

  Államtitkári és rektori látogatás a Profikomp Innovációs és Képzési Központban

  2020. november 25-én cégünk telephelyén tett szakmai látogatást Dr. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára és Prof. Dr. Gyuricza Csaba a Szenti István Egyetem rektora. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából szervezett teleplátogatás során bebizonyosodott, hogy a demonstrációs komposztáló telepünk kiváló mintaként szolgálhat kisebb települések számára, hiszen az összegyűjtött biohulladékok és komposztálható műanyagok gyűjtésére, valamint helyben történő hasznosítására egyaránt alkalmas.

  A biohulladékok hasznosításával foglalkozó, kiskapacitású decentralizált komposztáló telepek több szempontból is előnyösek, hiszen kisebb szállítási és üzemeltetési költségek mellett működtethetők, ezért a helyben történő hasznosítás alacsonyabb környezeti terhelést jelent. Ezek nemcsak a klímavédelmi és fenntarthatósági szempontok érvényesülése, hanem a körforgásos gazdaságra történő átállás prioritása miatt is aktuálisak.

  Minderről Dr. habil. Boros Anita államtitkár és Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem rektora személyesen is meggyőződött a gyakorlati bemutatóval egybekötött látogatás során. A kisméretű decentralizált komposztáló mintaüzem bemutatása mellett természetesen egyéb kutatás-fejlesztési projektjeinket is ismertettük vendégeinkkel, kiemelve a biopolimer hasznosítás teljes körű megvalósítását, valamint algatenyésztési és rovarfehérje előállítási kísérleteinket is.

  A vírushelyzetre való tekintettel meglehetősen szűkkörűre szabott látogatás természetesen mindvégig a megfelelő óvintézkedések teljes körű betartásával történt.    

  A látogatás apropóját az is adta, hogy a kerti zöldhulladék és avar gyűjtésének és hasznosításának rendje nagy változások előtt áll, hiszen 2021. január 1-től az egész ország területén általánossá válik a kerti hulladékokra vonatkozó égetési tilalom, 2023. december 31-ig pedig minden uniós országban kötelező megteremteni a biohulladékok szelektív gyűjtésének és optimális felhasználásának feltételeit. Ezzel párhuzamosan lényeges a biológiailag lebomló és komposztálható csomagolóanyagok, azaz biopolimerek használata és terjedése is. A tagállamok ugyanis az új irányelv részeként engedélyezhetik, hogy ezeket a biopolimereket együtt gyűjtsék össze a biohulladékkal.

  E folyamat részeként már most kiemelt hangsúlyt kap a házi komposztálás ösztönzése és a biohulladékból előállított anyagok használatának előmozdítása, ám egyre inkább fókuszba kerül a Profikomp Környezettechnikai Zrt.-nél bemutatott technológiát alkalmazó, önkormányzati vagy közösségi fenntartású, kisebb kapacitású komposztáló telepek működtetésének lehetősége is.

  Az országos sajtóban is megjelent hírről többek között itt is olvashatnak: https://szie.hu/korforgasos-gazdasagban-egyre-fontosabb-szerep-jut-korszeru-komposztalo-telepeknek

  A szakmai látogatásról készült kisfilm az államtitkár asszony Facebook oldalán is megjelent: https://fb.watch/2OGv071fkB/

   

   

  Cégnév: ProfiKomp® Környezettechnika Zrt.
  Székhely: 2100 Gödöllő, Kühne Ede utca 7.
  Adószám: 14939301-2-13
  Cégjegyzékszám: 13-10-041077
  Felnőttképzési engedélyezési szám: E-001677/2017

  2100 Gödöllő Kühne Ede utca 7.

  Tel: +36 28 512 490

  Fax: www.profikomp.hu

  E-mail cím: info@profikomp.hu

  A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk