hu
 • en
 • +36 28 512 490

  Kisméretű, automatizált, membrántakarásos, zárt komposztálási technológiák fejlesztése

             

  Kedvezményezett neve: ProfiKomp® Környezettechnika Zrt.
  Projekt címe: Kisméretű, automatizált, membrántakarásos, zárt komposztálási technológiák fejlesztése
  Projekt azonosítószáma: 2018-1.1.1-MKI-2018-00020
  Támogatás összege: 98 804 153 Ft
  Támogatás mértéke: 65,31%
  Projekt időtartama: 2018.10.01 - 2020.10.31.

  Projekt tartalmának bemutatása

  Az utóbbi években nemzetközi és hazai szinten is egyre nagyobb piaci érdeklődés mutatkozik a kisméretű (néhány száz tonna/év befogadóképességű) zárt rendszerű, mobil komposztáló egységekre.

  Az egyik legfontosabb fejlesztési célként azt határoztuk meg, hogy a komposztáló rendszerünk folyamatos üzemű legyen, szemben a szakaszos üzemű, nagyobb komposztáló egységekkel. Az is elvárás, hogy akár naponta lehessen a nyersanyagokat beadagolni, hiszen a felhasználónál általában nincs sem hely, sem lehetőség a nyersanyagok hosszabb idejű tárolására. Ez azt jelenti, hogy meg kell oldani az anyag folyamatos automatizált mozgatását a reaktoron belül, így az anyagmozgatás a felhasználó részéről csak a nyersanyag beadagolására és a kész komposzt elvételére korlátozódik.

  Fontos célkitűzés, hogy rendszer teljesen zárt kialakítású legyen, ezért nem kell emisszióval (szag és csurgalékvíz) számolni az üzemeltetés során. Ezek alapján a fejlesztési projektünk céljai a következők:

  • Folyamatos üzem, az anyag mozgatását biztosító műszaki megoldások kifejlesztése;
  • Keverést és anyagtovábbítást biztosító műszaki megoldás fejlesztése;
  • A moduláris felépítésből adódóan a két rendszer vezérlésének összehangolása;
  • A rendszer méretezése a gazdasági szempontok figyelembevételével.

  Terveink szerint a projekt eredményeként kifejlesztett, kisméretű, automatizált, szemipermiábilis membrántakarásos komposztálási technológia a mobil kialakításából és a teljes zártságából adódóan nem igényel további műszaki védelemmel ellátott komposztáló telepet. Az új rendszer számos olyan helyre is telepíthető lesz, ahol más komposztálási módszer nem valósítható meg - pl. nagyobb kertészetek, kisebb önkormányzatok hulladékudvarai, kisebb szennyvíz tisztító telepek, stb. A modulok anyagmozgató és agitáló rendszerei gondoskodnak az érés alatt levő komposzt folyamatos keveréséről, forgatásáról. Ez jelentősen növeli a rendszerben a biológiai kezelés hatékonyságát, szemben a statikus rendszerekkel. A prototípus két modulja jó fejlesztési alapot biztosít továbbá a nagyipari (>1000 t/év kapacitás) komposztáló rendszerek esetében hatékony keverő berendezés, míg az agitáló esetében a zárt komposztáló silókban alkalmazható hatékony (kis energia igényű) keverő forgató berendezés kifejlesztéséhez.

  Cégnév: ProfiKomp® Környezettechnika Zrt.
  Székhely: 2100 Gödöllő, Kühne Ede utca 7.
  Adószám: 14939301-2-13
  Cégjegyzékszám: 13-10-041077
  Felnőttképzési engedélyezési szám: E-001677/2017

  2100 Gödöllő Kühne Ede utca 7.

  Tel: +36 28 512 490

  Fax: www.profikomp.hu

  E-mail cím: info@profikomp.hu

  A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk