hu
 • en
 • +36 28 512 490

  Mikroalga tenyésztő rendszerek technológiai fejlesztése, egyedi geometriájú 3D nyomtatott egységek alkalmazásával

                  

  Kedvezményezett neve: ProfiKomp® Környezettechnika Zrt. által vezetett konzorcium
  Konzorciumi partner: HDH-Mérnök Kft.
  Projekt címe Mikroalga tenyésztő rendszerek technológiai fejlesztése, egyedi geometriájú 3D nyomtatott egységek alkalmazásával
  Projekt azonosítószáma: 2018-1.1.2-KFI-2018-00131
  Támogatás összege: 485 612 824 Ft
  Támogatás mértéke: 69,99%
  Tervezett befejezés: 2020.11.30.

  Projekt tartalmának bemutatása

  Projektünk célja egy olyan kísérleti technológia és reaktor kidolgozása, melynek segítségével füstgázokból nyerhetünk ki szén-dioxidot mikroalgák tenyésztéséhez. Kutatás-fejlesztési elgondolásunk alapja, hogy a jelenlegi mikroalga tenyésztő rendszerek üzemeltetéséhez szükséges szén-dioxid (CO2) igény kielégítése magas fokú környezetszennyezéssel és -terheléssel jár. Az eddigi kísérletek ennek csökkentésére kudarcba fulladtak.

  A tápanyagellátás területén tervezett innovációnk egyik kutatási oldala a mezőgazdasági melléktermékből készített vizes kivonatok tápoldatként történő alkalmazásából áll. Ezzel az itt szokásos műtrágyák használatát lehet kiváltani másodnyersanyagok által. A másik terület a kiemelten fontos szénellátás témakörét kutatja, amely kétkörös rendszerben, füstgázok segítségével történne. Erre a folyamatra a kutatás során egy CO2 leválasztó műtárgy kerül kifejlesztésre, amelynek mosóközegét a speciális algatenyésztő berendezésekbe (ún. fotobioreaktor) töltve regeneráljuk. A regenerációt az alga végzi, amely kis mennyiségben a közegbe oltva elszaporodik, és növekedése közben felveszi a közeg CO2 tartalmát.

  A mikroalga technológiák esetében jelentős költséggel képeznek a biomassza víztelenítési műveletei. Erre a problémára kifejlesztünk egy nagy hatásfokú gravitációsan ülepítő műtárgyat, speciálisan kialakított, az áramlási sebességet csökkentő terelőlapátokkal, lamellákkal. Az alga iszapot ezután egy szintén egyedi kialakítású bíró, napon szárító berendezés vízteleníti teljesen.

  A berendezések egyes elemeit additív gyártási technológiák segítségével, 3D nyomtatási technológiával kívánjuk kialakítani, amely egy teljes mértékben hulladékmentes eljárás. A választott anyagokból próbatesteket készítünk, melyeket számos vizsgálatnak és analízisnek vetünk majd alá. Az igényeinknek megfelelő próbatestek alapján készülhetnek az egyedi geometriájú, 3D nyomtatott alkatrészek, melyek a technológia egy egészen új aspektusát tárják fel.

  Fejlesztéseink jelentőségét az adja, hogy egy gazdaságosan működőképes, automatizált irányítással ellátott, algatenyésztési rendszert dolgozunk ki. A projekt szerves része egy olyan fotobiorektor prototípus megépítése, amelyben a szénellátást a füstgázok CO2 tartalma fedezi, ami így egy emisszió csökkentő eljárást is jelent egyben.

  Cégnév: ProfiKomp® Környezettechnika Zrt.
  Székhely: 2100 Gödöllő, Kühne Ede utca 7.
  Adószám: 14939301-2-13
  Cégjegyzékszám: 13-10-041077
  Felnőttképzési engedélyezési szám: E-001677/2017

  2100 Gödöllő Kühne Ede utca 7.

  Tel: +36 28 512 490

  Fax: www.profikomp.hu

  E-mail cím: info@profikomp.hu

  A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk