hu
 • en
 • +36 28 512 490

  Sajtótájékoztató GINOP projekthez

  Integrált mezőgazdasági biológiai hulladékkezelő rendszer kidolgozását kezdte meg 2017. október 01-én két konzorciumi partnerével együttműködve a ProfiKomp® Környezettechnika Zrt.

  INTEGRÁLT MEZŐGAZDASÁGI BIOLÓGIAI HULLADÉKKEZELŐ RENDSZER KIDOLGOZÁSA

  Integrált mezőgazdasági biológiai hulladékkezelő rendszer kidolgozását kezdte meg 2017. október 01-én két konzorciumi partnerével együttműködve a ProfiKomp® Környezettechnika Zrt. A projekt a GINOP-2.2.1-15 pályázati konstrukció keretében, három projekthelyszínen – Sióagárd, Orosháza, Kaposvár – valósul meg, szem előtt tartva a körkörös gazdasági modell kialakításának szempontjait is.

  A projekt során a konzorcium tagjai (ProfiKomp® Környezettechnika Zrt; Béke Agrár Kft; Kaposvári Egyetem) egy olyan komplex rendszer kidolgozását végzik el, amely egy új megközelítésben kidolgozott hígtrágya kezelési rendszer létrehozását célozza, megfelelve az Európai Unió körfogásos gazdaságra történő áttérés érdekében tervezett intézkedéseinek. A rendszer három biológiai kezelési eljárás együttes alkalmazásából, illetve az ezt elősegítő anyag-előkészítési eljárásokból épül fel. A konzorcium a projekt kidolgozása során külön figyelmet fordít az egyes rendszerelemek egymáshoz integrálhatóságára, hogy a forgalmazás során a változó felhasználói igényeket is gyorsan és hatékonyan lehessen kielégíteni.

  A projekt alapötletét az adta, hogy a mezőgazdaságban keletkező szerves hulladékokat a legtöbb esetben csak alacsony hatékonysággal lehet hasznosítani, és a bennük rejlő nagy energia- és tápanyagtartalom legtöbbször csak kis részben nyerhető ki. Az Európai Unió a körforgásos gazdaságban fontos szerepet szán a szerves hulladékok, és a bennük lévő energia és tápanyagok teljes körű újrahasznosításának. Jelen projekt célkitűzéseit ennek a programnak a szempontjait is figyelembe véve határoztuk meg, melyek az alábbiak:

  • a hígtrágyák hatékonyabb kezelési eljárásának kidolgozása biológiai szárítással;
  • szalmából és más szármaradványokból, valamint hígtrágyából készült szubsztrát aerob biológiai előkészítési eljárásának kidolgozása;
  • hígtrágyákból szilárd fázisú perkolációs biogáz-termelési eljárás kidolgozása mobil berendezésben;
  • a keletkező erjesztési maradék komposztálási technológiájának kidolgozása;
  • az előállított komposztok további feldolgozása (alkalmas legyen szerves trágyaként történő forgalmazásra);
  • fenti célok integrálása egy rendszerbe, valamint a kapcsolódó szaktanácsadási rendszer kidolgozása.

  A projekt időtartama: 36 hónap.

  Cégnév: ProfiKomp® Környezettechnika Zrt.
  Székhely: 2100 Gödöllő, Kühne Ede utca 7.
  Adószám: 14939301-2-13
  Cégjegyzékszám: 13-10-041077
  Felnőttképzési engedélyezési szám: E-001677/2017

  2100 Gödöllő Kühne Ede utca 7.

  Tel: +36 28 512 490

  Fax: www.profikomp.hu

  E-mail cím: info@profikomp.hu

  A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk