hu
  • en
  • +36 28 512 490

Sajtóközlemény KFI projekt befejezéséről

A Profikomp Környezettechnika Zrt. és a HDH-Mérnök Kft. konzorciuma 2020. november 30-án sikeresen zárta  „Mikroalga tenyésztő rendszerek technológiai fejlesztése, egyedi geometriájú 3D nyomtatott egységek alkalmazásával” című, 2018-1.1.2-KFI-2018-00131 azonosítószámú projektjét.

Kedvezményezett neve: ProfiKomp Környezettechnika Zrt. által vezetett konzorcium

Konzorciumi partner: HDH-Mérnök Kft.

Projekt címe: Mikroalga tenyésztő rendszerek technológiai fejlesztése, egyedi geometriájú 3D nyomtatott egységek alkalmazásával

Projekt azonosítószáma: 2018-1.1.2-KFI-2018-00131

Támogatás összege: 485 612 824,- Ft

Támogatás mértéke: 69,99%

Projekt időtartama: 2018.12.01 - 2020.11.30.

A 2018. december 1-én indult, 24 hónap időtartamú projekt elszámolható összköltsége 693.818.320,- Ft volt, melyből a támogatási összeg 485.612.824,- Ft-ot tett ki.

A kutatási projekt fő célja az volt, hogy a mikroalgákat a szén-dioxid (CO2) csökkentésére irányuló biotechnológiák szolgálatába állítsuk. Ennek kivitelezése során megterveztünk és megépítettünk egy berendezést, amelyben nagy mennyiségű alga biomassza előállítására van lehetőség kis területen és rövid idő alatt. Ez az ún. fotobioreaktor (PBR), amelynél fontos szempont volt, hogy az teljesen zárt legyen, ugyanis a benne áramoltatott CO2 máskülönben hamar elválik a rendszertől. Fontos volt emellett, hogy nagy fajlagos felülettel rendelkezzen (csöves-spirális dizájn), hogy a Nap energiáját minél hatékonyabban tudják felhasználni szénmegkötésre a mikroszervezetek. A PBR fejlesztése során konzorciumi partnerünk, a HDH Mérnök Kft. segítette a munkát a tervezésben, akik a műtárgy egyes speciális elemeit 3D nyomtatási technológiával állították elő. Az additív technológia lehetőséget biztosított arra, hogy gyorsan legyártsunk olyan alkatrészeket, amelyekhez nem lehet a kereskedelemben hozzáférni, vagy amelyeken kisebb módosítások váltak szükségessé.

A technológiánk egy kétkörös rendszerben kínál megoldást a CO2 emisszió csökkentésére, melynek első lépése a füstgázok és biogáz CO2-tartalmának leválasztása, amelyre szintén fejlesztettünk a kutatás során gázmosó műtárgyakat: egy buborékos kialakítást és egy töltetes dizájnt, melyekből az utóbbit találtuk hatékonyabbnak. Ezek a berendezések több speciális alkatrészt igényeltek, pl. a minél apróbb buborékok kialakításáért felelős diffúzor, a folyadékot porlasztó szórófej, vagy a lehető legnagyobb filmfelületet biztosító rendezetlen töltetek.

A mikroalga biotechnológiák elterjedésének napjainkban az egyik fő akadálya a víztelenítési eljárás. Mivel 1 liter szuszpenzióban csak pár grammnyi száraz biomassza hozható ki, - ez azonban heti rendszerességgel -, stratégiai kérdés az alga elválasztása a vizes közegtől. Erre a célra két további műtárgyat fejlesztettünk: egy ülepítő berendezést, amelyben a biomassza jelentős része elkülöníthető a víztől, és egy napenergiát felhasználó szárítót, amelyben az ekkor még kocsonyás, a sejtek belsejében nagy víztartalommal bíró algát tudjuk vízteleníteni.

A termékfejlesztés során a legfontosabb szempont az energiahatékonyság volt: ezt a célt szolgálják a passzív elemek, amelyek révén a lehető legnagyobb mértékben használjuk ki a gravitációs erőt és a napenergiát a berendezések működtetése során. Az innovatív technológia alkalmazásával jelentős környezeti terhelés csökkenés érhető el. Ehhez az algák tápanyagellátásának egy részét mezőgazdasági melléktermékek vizes kivonatából előállított tápoldatokból fedezzük, míg a szénellátást füstgázokból kinyert szén-dioxiddal biztosítjuk. Ezek mikéntje fontos részét képezte a kutatásnak, csakúgy, mint a keletkező biomassza további felhasználási területeinek vizsgálata a mezőgazdaságban, mint talajjavító, termésnövelő anyag.

A kutatási projekt eredményeképp egy piacképes termékcsalád prototípusa és az alkalmazásukhoz kapcsolódó szolgáltatás csomag jött létre. A kifejlesztett technológia könnyedén méretezhető különböző üzemméretekre.

Cégnév: ProfiKomp® Környezettechnika Zrt.
    Székhely: 2100 Gödöllő, Kühne Ede utca 7.
    Adószám: 14939301-2-13
    Cégjegyzékszám: 13-10-041077
    Felnőttképzési engedélyezési szám: E-001677/2017

2100 Gödöllő Kühne Ede utca 7.

Fax: www.profikomp.hu

E-mail cím: info@profikomp.hu