hu
  • en
  • +36 28 512 490

Sajtóközlemény MKI projekt befejezéséről

Kisméretű, automatizált, membrántakarásos, zárt komposztáló rendszer fejlesztése zárult 2020. október 31-én a Profikomp Környezettechnika Zrt. gödöllői székhelyén. A projekt a 2018-1.1.1-MKI pályázati konstrukció keretében valósult meg.

Kedvezményezett neve: ProfiKomp Környezettechnika Zrt.

Projekt címe: Kisméretű, automatizált, membrántakarásos, zárt komposztálási technológiák fejlesztése

Projekt azonosítószáma: 2018-1.1.1-MKI-2018-00020

Támogatás összege: 98 804 153,- Ft

Támogatás mértéke: 65,31%

Projekt időtartama:  2018.11.01 - 2020.10.31.

A Profikomp Környezettechnika Zrt. telephelyén a támogatási időszak alatt egy olyan kisméretű komposztáló berendezés prototípusát építette meg, amely biztosítja a biológiailag bontható hulladék közösségi és kistérségi komposztálását. A berendezés a kis kapacitást (1000 tonna/év alatti) igénylő piaci szereplők számára lett kifejlesztve.

A prototípus legyártását számos fejlesztés és kísérletezés előzte meg. Első lépésben egy kisméretű modell berendezést hoztunk létre, majd a teszteléséből származó tapasztalatok alapján továbbfejlesztettük a felméretezett prototípust. Ez utóbbi magában foglalja az aprító berendezést, a 2 modulból álló, konténerezett komposztáló egységet és az anyagot mozgató berendezéseket. A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy zárt, így a kezelés során keletkező gázok és csurgalék nem kerülhet kölcsönhatásba a környezettel. A prototípus teljes mértékben automatizált, a benne kezelt anyag paramétereit monitorozva folyamatos visszacsatolást nyerünk a benne zajló folyamatok hatékonyságáról, így nem igényel folyamatos beavatkozást a kezelő személyzettől. Amint a biológiailag bomló hulladékot behelyezzük az aprítógép garatjába, annak mozgatásáról a berendezésben elhelyezett anyagmozgató elemek gondoskodnak, egészen a belőle kialakuló komposzttermék rostához történő felszállításáig.

A projekt során a megépített prototípust üzembe helyeztük, és folyamatos tesztelésnek vetettük alá üzemi körülmények között. A tesztek során megállapítottuk a paraméterek optimumait az egyes alapanyagok esetében, megvizsgáltuk a prototípus méretéből fakadó eltéréseket a korábbi modell méretű komposztáló berendezéshez képest. A tesztek eredményeinek kiértékelését követően ahol szükséges volt, módosításokat eszközöltünk, majd véglegesítettük a terveket. Az így elkészített prototípusra vonatkozóan elkészítettük a berendezés üzemeltetési kézikönyvét.

Cégnév: ProfiKomp® Környezettechnika Zrt.
    Székhely: 2100 Gödöllő, Kühne Ede utca 7.
    Adószám: 14939301-2-13
    Cégjegyzékszám: 13-10-041077
    Felnőttképzési engedélyezési szám: E-001677/2017

2100 Gödöllő Kühne Ede utca 7.

Fax: www.profikomp.hu

E-mail cím: info@profikomp.hu