hu
 • en
 • +36 28 512 490

  2018. december 1., szombat 09:08

  Egyedi geometriájú 3D nyomtatott egységeket tartalmazó mikroalga tenyésztő rendszerek technológiai fejlesztés

  Egyedi geometriájú 3D nyomtatott egységeket tartalmazó mikroalga tenyésztő rendszerek technológiai fejlesztés

  Egyedi geometriájú 3D nyomtatott egységeket tartalmazó mikroalga tenyésztő rendszerek technológiai fejlesztését kezdte el 2018. november 1-én a ProfiKomp®  Környezettechnika Zrt.-ből és a HDH-Mérnök Kft.-ből felálló konzorcium. A projekt a 2018-1.1.2-KFI pályázati konstrukció keretében valósul meg.

  Kutatási-fejlesztési projektünk alapja, hogy a jelenlegi mikroalga tenyésztő rendszerek szén-dioxid (CO2) ellátása magas fokú környezetszennyezéssel és -terheléssel jár. Ennek csökkentésére az eddigi kísérletek kudarcba fulladtak és ipari szinten ez a megoldás nemzetközileg sem valósult meg. Projektünk célja egy olyan, kísérleti technológia és reaktor kidolgozása, melynek segítségével füstgázokból nyerhetünk ki szén-dioxidot, mikroalgák tenyésztéséhez.

   A tápanyagellátás területén tervezett innováció egyik kutatási oldala a mezőgazdasági melléktermékből készített vizes kivonatok tápoldatként történő alkalmazásából áll. Ezzel az itt szokásos műtrágyák használatát lehet kiváltani másodnyersanyagok által. A másik terület a kiemelten fontos szénellátás témakörét kutatja, amely kétkörös rendszerben, füstgázok segítségével történne. Erre a folyamatra a kutatás során egy CO2 leválasztó műtárgy kerül kifejlesztésre, amelynek mosóközegét a speciális algatenyésztő berendezésekbe (ún. fotobioreaktor) töltve regeneráljuk. A regenerációt az alga végzi, amely kis mennyiségben a közegbe oltva elszaporodik, és növekedése közben felveszi a közeg CO2 tartalmát.

  A mikroalga technológiák harmadik nagy költségét a biomassza víztelenítési műveletei jelentik. Erre a problémára kifejlesztünk egy nagy hatásfokú gravitációsan ülepítő műtárgyat. Ezt speciálisan kialakított, áramlási sebességet csökkentő terelőlapátokkal, lamellákkal fogjuk megoldani. Az alga iszapot ezt követően egy szintén egyedi kialakítással bíró napon szárító berendezés vízteleníti teljesen.

  A berendezések egyes elemeit additív gyártási technológiák segítségével,  a rohamosan fejlődő 3D nyomtatási technológiával kívánjuk kialakítani, amely egy teljes mértékben hulladékmentes eljárás. A választott anyagokból próbatesteket készítünk, melyeket számos vizsgálatnak és analízisnek vetünk majd alá. Az igényeinknek megfelelő próbatestek alapján készülhetnek az egyedi geometriájú, 3D nyomtatott alkatrészek, melyek a technológia egy egészen új aspektusát tárják fel.

  A fejlesztések jelentősége egy gazdaságosan működőképes, automatizált irányítással ellátott algatenyésztési rendszer kidolgozása és egy fotobiorektor prototípus megépítése, amelyben a szénellátást a füstgázok CO2 tartalma fedezi, ami így egy emisszió csökkentő eljárást is jelentene egyben.

  www.profikomp.hu

  Cégnév: ProfiKomp® Környezettechnika Zrt.
  Székhely: 2100 Gödöllő, Kühne Ede utca 7.
  Adószám: 14939301-2-13
  Cégjegyzékszám: 13-10-041077
  Felnőttképzési engedélyezési szám: E-001677/2017

  2100 Gödöllő Kühne Ede utca 7.

  Tel: +36 28 512 490

  Fax: www.profikomp.hu

  E-mail cím: info@profikomp.hu

  A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk

  Kosár tartalma

  Ingyenes kiszállítás
  Ingyenes kiszállítás
  Tovább a kosárhoz